Történelmi jelentőségű rehabilitálás

2013.09.17.


Partizánok által kivégzett 113 hódsági németet rehabilitált a zombori bíróság

Történelmi jelentőségű bírósági döntés született a Vajdaságban, ahol a zombori Felső Bíróság rehabilitált 113 olyan hódsági németet, akiket a kommunista partizánok 1944 őszén ártatlanul kivégeztek.

Ez az első olyan rehabilitációról szóló bírósági határozat, amely nem egyénekre, hanem kivégzettek egy csoportjára vonatkozik. "Ez egy fontos lépés a jó irányba, várjuk a továbbiakat is, hiszen 1944-től 1948-ig a kommunista hatalom 67 ezer német civilt gyilkoltatott le Jugoszláviában"- mondta a Kossuth Rádiónak Weiss Rudolf, a Német Népi Szövetség elnöke.

"A történtek jó példával szolgálhatnak az 1944-45-ös délvidéki magyar áldozatok ügyében is"- nyilatkozta a Krónikának az atrocitásokat kutató Matuska Márton, hozzátéve: egy német civil szervezet kezdeményezte a rehabilitációt a bíróságon, és Magyarországon is létezik ilyen szervezet, ezért mindenképpen lépni kell. "Ehhez azonban arra van szükség, hogy a pártok vezetői közösen segítsenek egy ilyen szervezetnek"- hangsúlyozta a kutató. (Kossuth Rádió)

https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:454155-Odzaci-Streljani-Nemci-rehabilitovani


Hivatkozás: https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/16020/Rehabilitaltak-a-partizanok-altal-kivegzett-113-hodsagi-nemetet.html

Gulág Emlékbizottság
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
Nemzeti Együttműködési Alap
Polgári Magyarországért Alapítvány
NKA
MTI