Rehabilitálások Pontosítás

Bozóki Antal ügyvéd Újvidék

2011.09.23.


A Vajdaság Ma hírportálon megjelent Végéhez közeledik Teleki Júlia rehabilitációs eljárása című írásban az olvasható, hogy "2009 végén született meg az első precedens értékű ítélet a 44/45-ös délvidéki vérengzések kapcsán, a 2006-ban meghozott politikai kivégzettek és üldözöttek rehabilitációjáról szóló törvény alapján".

Ismereteim szerint Vajdaságban az első rehabilitálási végzést a zombori (akkor még) Kerületi Bíróság 2007. december 4-én hozta meg. Az első rehabilitált személy a zombori Mérei István szíjgyártó mester volt, akit 1944. december 11-én végeztek ki. A ma már Magyarországon élő lánya, Zagyva Emma kérte édesapja rehabilitációját. A valóban példa értékű, 2007. december 4-én keltezett végzés száma Reh: 7/07.

Az első zsablyai rehabilitáció Szabó Novák Eszter, Novák Imre és Novák Franciska ügyében történt, akik "politikai és ideológia üldözés és erőszak áldozatai voltak". Az újvidéki Felső Bíróság 2010. április 15-én hozta meg a 14/10 számú rehabilitálásról szóló végzést.

A Novák család rehabilitálása a Sajkásvidék áldozatai ügyében azért fontos, mert a zsablyai magyarokon kívül a járeki táborba voltak zárva a csúrogi és mozsori magyarok is. Ez a bírósági végzés jogi szempontból lényeges a kollektív bűnösség elvének a megszüntetése miatt is, ugyanis azt igazolja, hogy a kollektív bűnösség nem létezik, hanem csak a személyi, illetve az egyéni.

Az írás szerzői (M. A.- M. Sz. M. ) szerint "Újvidéken a (rehabilitálási- B. A. megj.) kérelem beadásától számítva vannak, akik fél évtizedet is várnak az első meghallgatásra".

Ez az állítás bizonyára eltúlzott és megfelelő példával se nincsen alátámasztva. Sokéves ügyvédi gyakorlatom során az- egyébként bírósági költségektől mentes- első tárgyalásra ilyen hosszú várakozást nem tapasztaltam. Természetesen fontos az is, hogyan, illetve megfelelő szakszerűséggel készült-e el a bírósági beadvány. Ha ugyanis a rehabilitálást kérelmező arra támaszkodik, hogy a bíróság majd hivatalból beszerez minden szükséges bizonyítékot- ami egyébként törvényes kötelessége-, akkor az ügy előkészítése (és tárgyalása is) bizonyára tovább tart.

Gulág Emlékbizottság
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
Nemzeti Együttműködési Alap
Polgári Magyarországért Alapítvány
NKA
MTI