Holttá nyilvánították Mérey Istvánt

2012.09.22.


Zagyva Tibor tájékoztató levele
2012. szeptember 21.

Tisztelt Címzettek !

A mai postával hivatalosan is átvehettük a Zombori Bíróságtól már hosszú hónapok óta nagyon várt id. Mérey István, a nagyapám holttá nyílvánításának határozatát.

Igaz, van benne néhány elírás, pl. olyan, hogy nagyapám 1944 december negyedikén lett rehabilitálva, 2007.12.04. helyett, de ezt majd kijavíttatjuk a bírónővel.

Tehát, mint ahogyan a végzésben/határozatban olvashatjuk ( nem tudom, hogy a "resenje" pontos magyar megfelelője melyik kifejezés lenne ), hogy nagyapám, id. Mérey István az elhurcolásának napjától számított ötéves évfordulójára, plussz egy nap, azaz 1949.12.12.- én holtnak tekinthető ( ezek szerint a ma átvett határozattal Szerbia hivatalosan is elismeri, hogy nagyapám már visszamenőleg közel 63 éve biztosan nem él ), mivel 1944.12.11.- től senki élve nem látta és tanúkat sem sikerült sem a kirendelt gyámnak, sem pedig magának a bíróságnak felkutatnia annak érdekében, hogy az ellenkezője bizonyítva lehessen.

Érdekes határozat, de ezzel most már végre megnyílt a tetemes családi vagyon visszaszármaztatásának lehetősége is, alapozva a legújabb, 2011- es restitúciós törvényre.

Ez a feltétele többek között annak is, hogy édesanyám ismételten beadhassa a kártérítési igényét az édeaspja elhurcolásából eredő elszenvedett fájdalom, félelem és társadalmi kiközösítés miatt is.

Ez ügyben újabb pszichiátriai vizsgálatra lesz szükség a Zombori Városi Kórházban.

Köszönöm azon jóhiszemű embertársaim segítségét, akik édesanyámat ezen a többéves, 2006 - nyarától tartó és elsősorban a szerb hatóságokkal vívott küzdelmén elkísérték, bátorították és segítették, támogatták, kiemelve Dr. Bozóki Antal, Dr. Bosnjak Djuro és Dr. Jurisic, valamint Dr. Sekulic ügyvéd urak szakmai kompetenciáját.

Úgyszintén megköszönöm a pártatlan és egyenes tudósítást a médiumok részéről, kiemelve Fekete József Magyar Szó újságíró és a Szabadkai Duna TV stáb szakmaiságát és korrektségét a legutóbbi TV-adásokban ( a holttá-nyilvánítás utolsó és egyben legnehezebb szakaszában készült és augusztus 22- én a 18.00 órai híradóban, valamint az augusztus 23- án 17.00 órai kezdettel levetített Kárpát-Expresszben és az augusztus 28- i nyomtatott összefoglalóban ).

Tisztelettel, édesanyám nevében:

Zagyva Tibor

Mérey-Zagyva Emma fia

Gulág Emlékbizottság
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
Nemzeti Együttműködési Alap
Polgári Magyarországért Alapítvány
NKA
MTI