A VMSZ és a Magyar-Szerb Akadémiai Bizottság magyar tagozatának közös sajtótájékoztatója Szabadkán

MTI 2014.02.17.

2014.02.18.


”Glatz Ferenc a kisebbségek kulturális és politikai képviseletének intézményesítését szorgalmazta Szabadkán

A VMSZ és a Magyar-Szerb Akadémiai Bizottság magyar tagozatának közös sajtótájékoztatója Szabadkán

** Szabadka, 2014. február 17., hétfő (MTI)- Amíg nincs intézményesítve a kisebbségek kulturális és politikai képviselete, amíg a többségi politikai képviselet nem tekinti partnernek a magyar kisebbséget, addig minden törekvés csupán "irodalmi dolgozattá süllyed le"- hangsúlyozta Glatz Ferenc, a Magyar-Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság korábbi elnöke hétfőn Szabadkán.** Glatz Ferenc a testület eddigi munkáját ismertető sajtótájékoztatón ezt azzal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a vegyes bizottság kutatásainak és az elért eredményeknek szerinte intézményesített formát kell kapniuk.

Kifejtette, hogy "amíg a magyarság mint kisebbség a szomszédos államokban nem nyeri el azokat az autonómiajogokat és -típusokat, amelyek megnyugtatóan állítják egy munkaasztalhoz a románokat, szerbeket, magyarokat, addig nincs közös munka".

Kocsis Károlyt, a Magyar-Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság magyar tagozatának új elnökét is bemutatták. Kocsis - aki a Magyar Tudományos Akadémia Földrajztudományi Intézményének igazgatója-, hangsúlyozta, hogy a vegyes bizottság az adatgyűjtés és -rögzítés intenzív fázisában tart, az ősszel lesz ugyanis a második világháborúban a Délvidéken a magyar civil lakosság ellen elkövetett bűncselekmények 70. évfordulója.

Korhecz Tamás, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke leszögezte, hogy az MNT eddigi is intézményes, technikai és költségvetési támogatóként vett részt a történelmi feltáró munkában, ezt a továbbiakban is folytatni kívánják. Emellett a kutatási anyag publikálásában is segítséget fognak nyújtani.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte, hogy pártja továbbra is kiemelt figyelmet fordít a múlt feltárására és az ártatlan áldozatok emléke előtti főhajtásra, illetve a magyar-szerb közös történelemmel való szembenézésre.

Újságírói kérdésre még elmondta, hogy a március 16-i szerbiai előre hozott választásokat követően a szerb kormány várhatóan már első ülései egyikén hatályon kívül helyezi azt a második világháborús határozatot, amely kollektív háborús bűnösnek mondta ki három vajdasági település- Mozsor, Zsablya, Csúrog- civil lakosságát.

MTI

Gulág Emlékbizottság
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
Nemzeti Együttműködési Alap
Polgári Magyarországért Alapítvány
NKA
MTI