Verbászi megemlékezés

2012.03.06.


Kossuth Rádió Határok nélkül 2012. április 2. és április 3.

Verbászi megemlékezés

A vajdasági Verbászon a hétvégén első ízben emlékeztek meg a kommunista partizánok által 1944 őszén legyilkolt mintegy ezer ártatlan német és magyar áldozatról. A gyászolók engedély híján mind a mai napig nem állíthattak fel keresztet a tömegsírok mellett, és a szombati megemlékezés sem teljesen úgy alakult, ahogy azt a szervezők szerették volna. Az eseményen Ternovácz István is ott volt.

Hétfői adásunkban beszámoltunk róla, hogy Verbászon 1944 őszén mintegy ezer ártatlan német és magyar embert, köztük sok nőt és gyereket lőttek tömegsírba Titó kommunista fegyveresei. Az elmúlt szombaton 67 év után a hozzátartozók első ízben emlékeztek meg szervezetten verbászi mártírjaikról. A verbászi városvezetés azonban még ma sem engedélyezi kereszt állítását a tömegsírok mellett. Most a hozzátartozókkal és a kereszt ácsolójával beszélget újvidéki munkatársunk, Ternovácz István.


Galéria


Hivatkozás: https://k003.kiwi6.com/hotlink/19n1818zz5/2012_04_02_03_verbasz_megemlekezes_1944_hatarok_nelkul_kossuth_radio.mp3

Gulág Emlékbizottság
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
Nemzeti Együttműködési Alap
Polgári Magyarországért Alapítvány
NKA
MTI