Csurogra már készen van a méltó emlékkereszt terve

Cseresnyés Magdolna

2011.10.09.


A megbékélés folyamatának fontos lépése lehetne egy, a II. világháború összes délvidéki, vajdasági áldozatát megillető emlékpark

Csurog az 1944-45-ös délvidéki atrocitások egyik szimbolikus helyszíne. Az ártatlan polgári lakosságon elkövetett halálos kínzások mellett, Csurog teljes magyar lakosságát a járeki táborba vitték.A tábort is túlélő csurogi magyarok soha nem térhettek vissza házaikba, elvették földjeiket, templomukat lerombolták, temetőjüket feldúlták, máig viselik a háborús bűnös megbélyegzést.Az 1942-es szerb áldozatok emlékét a Tiszaparton emlékhely őrzi, a hős partizánok tablója a helyi iskola falán hirdeti dicsőségüket.

Az 1944-45-ös csurogi és Csurog környéki helységek áldozatinak csontjait rejtő tömegsír kálváriája csak 1994-ben kezdődött, hiszen a kilencvenes évekig beszélni sem lehetett az ártatlan magyar áldozatokról

A szerb és a magyar történelemkönyvek a mai napig hallgatnak arról, hogy 1944-45-ben mi történt a Délvidéken.

A csurogi tömegsír jelenleg-döbbenetesen méltatlanul– elhanyagolt szeméttelep és dögtemető.A korábbi szerb áldozatokra is gondolva olyan végleges megoldást kell találni, amely mindkét nép kegyeletét szolgálná és a megbékélési folyamat egyik fontos, kezdeti lépése lehetne. A megbékélés folyamatának fontos lépése lehetne egy, a II. világháború összes délvidéki, vajdasági áldozatát megillető emlékpark, "emlékpont" kialakítása, ahol az átgondolt terv alapján elkészített "végleges magyar kereszt" megtarthatná eredeti helyét. ntettel az újvidéki razzia közelgő, 70 éves évfordulójára, illetve az ezzel kapcsolatos szerb előkészületekre, megfontolandónak tartjuk és javasoljuk elképzelésünk szélesebb körű felkarolását, támogatását.Mindkét nemzet áldozatainak, mártírjainak méltó emlékezetén túl a "mának" és a "holnapnak" is szólna az átgondolt, közös gesztus.

Teleki Júlia 2011. február 25-i megemlékező szavait a Magyar Országgyűlésben hallgatva jelentkezett Kendik Géza építész, aki a szerb nép legészakibb helysége, Szentendre új temetőjének tervéért kapta meg a nemzetközi építésszakmai rangos díját (World Architecture Festival Kategória díjat) és Gdanskba is tervezett II. világháborús szabadtéri múzeumot. Így affinitása, elkötelezettsége és kompetenciája magas szintű. Kendik Géza a 2011. március 4.-i helyszíni látogatást -a hosszú és megható beszélgetést a leszármazottak képviselőivel- követően elkészítette az emlékkereszt látványtervét, mely a világhíres magyar találmányból, az üvegbetonból készülhetne el.


Galéria


Hivatkozás: https://www.magyarszo.com/fex.page:2011-10-30_Emlekezni_kozosen_is_lehet.xhtml

Gulág Emlékbizottság
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
Nemzeti Együttműködési Alap
Polgári Magyarországért Alapítvány
NKA
MTI