Ez a kinyomtatott oldal a keskenyut.hu honlapjáról
(www.keskenyut.hu) származik.


A VMDP választmányának közleménye

A VMDP Választmánya megtesz minden tőle telhetőt, hogy a kutatások felgyorsítása érdekében az általa ismert adatok megfelelő nemzetközi testületek elé kerüljenek, s ehhez kérni fogja az anyaország támogatását is.

Az elmúlt hét végén tartott üléséről a VMDP Választmánya a következő közleményt adja ki:

1. A Vajdasági Magyar Demokrata Párt Választmánya üdvözli Serge Brammertznek, a  hágai nemzetközi törvényszék főügyészének Szerbiával kapcsolatos nyilatkozatát, különösen azon kijelentését, mely a kommunista rezsim második világháború utáni bűncselekményeire vonatkozik, s amellyel támogatásáról biztosítja  mindazon megbízható tényeken alapuló vizsgálódásokat, amelyek a tömeggyilkosságok és tömegsírok feltárására vonatkoznak akár független és nemzetközi igazságügyi testületek által is. Mint ismeretes, ez a munka Szerbiában, de különösen a Vajdaságban nem halad kellő ütemben, vagy még el sem kezdődött. Különösen a vajdasági magyarokra vonatkozó tevékenység halad vontatottan, amelyre már többször felhívtuk a figyelmet. A délvidéki magyar kutatók az elmúlt több mint két évtizedben jelentős számú magyar tömegsírt azonosítottak, helyüket és létrejöttük körülményeit meggyőzően tudják bizonyítani. A VMDP Választmánya megtesz minden tőle telhetőt, hogy a kutatások felgyorsítása érdekében az általa ismert adatok megfelelő nemzetközi testületek elé kerüljenek, s ehhez kérni fogja az anyaország támogatását is.

2. A VMDP Választmánya aggodalommal konstatálja, hogy az 1944/45-ben kollektív büntetéssel sújtott magyarokra vonatkozó korabeli rendeletek hatályon kívül helyezése a szerb kormányfő ígéretei ellenére mindezidáig nem történt meg, holott ismereteink szerint már a köztársasági elnökök közös főhajtása előtti kormányülésre tervezték, de állítólagos technikai okok miatt elhalasztották. Ez különösen annak fényében nyugtalanító, hogy a vajdasági magyarság -- a két köztársasági elnök közös csurogi főhajtásának pozitív értékelése ellenére -- jogosan hiányolja, hogy bocsánatkérő szavak a múltbéli bűnök miatt csak Áder János magyar köztársasági elnök szájából hangzottak el, Tomislav Nikolić szerb államelnöknek hasonló megnyilvánulása sem június 25-26-án, sem azóta nem volt.

3. A VMDP politikai akcióival és tagságának példamutatásával hozzá kíván járulni, hogy minél több kettős állampolgársággal rendelkező vajdasági magyar részt vegyen az augusztustól esedékes választási regisztrációban, s természetesen a jövő évi választásokon is.

Temerin, 2013. július 15.

Csorba Béla elnök

© keskenyut.hu 2013-07-06