Ez a kinyomtatott oldal a keskenyut.hu honlapjáról
(www.keskenyut.hu) származik.


Emlékezzünk!


Emlékezzünk a II. Világháború összes délvidéki áldozatára

Emlékezzünk a 1942 januári újvidéki razzia szerb, zsidó, magyar, orosz, német, horvát, szlovák és ruszin áldozataira.

Emlékezzünk a csurogi  magyarokra, akiket 1945. január 23-án,  a zsablyaiakra, akiket január 29-én  indítottak a járeki haláltáborba, miután 1944 október, november,december hónapokban   a titói kommunista partizánok vezetésével több tízezer ártatlan magyar nemzetiségű délvidékit irtottak ki kegyetlenül.

Mi magyarok tudjuk, feltártuk, hogy 1942 januárjában Újvidéken és a Sajkás vidéken magyarok  is követtek el bűnös túlkapásokat. Ezekről a háborús cselekedetekről már a korabeli magyar politika kimondta lesújtó ítéletét. Az áldozatok hozzátartozóit Magyarország megkövette és kárpótolta.

Itt az idő, hogy mi magyarok megköveteljük, hogy Szerbia bocsánatkérését és kárrendezését mielőtt Szerbia uniós csatlakozásáról döntés születne. A Délvidéken elpusztított, tömegsírba gyilkolt áldozataink emléke erre kötelezi a magyarságot.

Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnökének szavaival: „… nincs teljes értékű  szerb - magyar jövő az 1944-45-ben ártatlanul lemészárolt délvidéki magyaroknak nyújtott végtisztesség nélkül.”  „..a szerb nemzet  nem a magyar fájdalom elutasításával, hanem ezen fájdalom megértésével  válhat erősebbé….”*

Elvárjuk, hogy megemlékezéseinket, tömegsírjaink méltó megjelölését, a történelmi igazságtételi folyamatot a szerb állam további fenntartások nélkül támogassa.

*Részlet Kövér Lászlónak a Magyar Országgyűlésben 2011. november 25-én elhangzott beszédéből 

© keskenyut.hu 2013-01-15