Ez a kinyomtatott oldal a keskenyut.hu honlapjáról
(www.keskenyut.hu) származik.


Tovább a glatzi úton?

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden a budapesti Balassi Intézetben átadta a Pro Renovanda Cultura Hungariae Program újonnan felállított szakmai kuratóriuma tagjainak megbízólevelét.


 

Az 1990 elején létrehozott Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány célja az volt, hogy Magyarország kultúráját helyreállítsa és megújítsa – hangsúlyozta Navracsics Tibor az ünnepségen. Mint mondta, a most újrainduló program célja, hogy a különböző pályázatokkal, támogatásokkal megsokszorozza a magyarság erejét, amely az erős helyi közösségeken alapul. A miniszterelnök-helyettes szerint a program akkor lehet program, ha hozzájárul a magyarság újjáépüléséhez.
 

 
A Pro Renovanda Cultura Hungariae Program főkuratóriumának elnöke Sokcsevits Dénes egyetemi tanár, tagja Forrai Tamás pedagógus, Czibere Károly közgazdász, Berecz András Kossuth-díjas népdalénekes és Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy. A Dunatáj szakkuratórium elnöke Kiss Gy. Csaba történész, tagja Ress Imre Balkán-szakértő és Vetési László református lelkész. A közép- és felsőfokú tehetséggondozásért, a kollégiumi művelődés támogatásáért felelős szakkuratórium elnöke Maruzsa Zoltán egyetemi adjunktus, tagja Bojárszky András, a Doktoranduszok Országos Szövetsége elnöke és Szendrei Ákos, a Debreceni Egyetemi Hatvani István Szakkollégiumának szaktanára.
 
A települési identitásért és a népművészeti tevékenységek támogatásáért felelős szakkuratórium elnöke Horváth Viola, a Magyar Művelődési Intézet határon túli referense, tagja Joós Tamás, a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ igazgatója és Dala Sára népmesekutató. Az egyházak művelődési örökségével kapcsolatos kulturális tevékenységek támogatásáért felelős szakalapítvány elnöke Tombor László, a Baár-Madas Református Gimnázium igazgatója, tagja Rábai László főapáti titkár és Kertész Botond levéltáros.
 
A zenei jellegű művelődési rendezvények támogatásáért felelős szakkuratórium a Kodály Zoltán emlékére szakalapítvány feladatait látja el, elnöke Gráf Zsuzsa, az Angelica Leánykar vezetője, tagja Gerenday Ágnes zeneművészeti referens és Érdi Márta televíziós szakember.
 
A program elődje, a tavaly megszűnt Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány feladatainak ellátását, az alapítványi vagyon kezelését a kormányhatározat a Wekerle Sándor Alapkezelő hatáskörébe utalta. A szakmai feladatok kidolgozásáért, a szakkuratóriumok felállításáért a Balassi Intézet a felelős.

© keskenyut.hu 2012-07-23