Ez a kinyomtatott oldal a keskenyut.hu honlapjáról
(www.keskenyut.hu) származik.


Nyitott Könyv az 1944/46-os áldozatokról

Eddig már közel 20 ezer látogatója volt a szerbiai tömegsírokat feltáró bizottság “Otvorena knjiga” nevű honlapjának,

melyen könnyen elérhető formában bőségesen találunk adatokat mindazon vajdasági áldozatokról, akiket 1944. szeptember 12-ét követően öltek meg, s akiről a feltáró bizottság kutatói vagy az egykori dokumentumok alapján, vagy másodlagos forrásokból (helyi monográfiák, könyvek) eddig tudomást szereztek.

A közzétett adatok egyelőre aligha nevezhetők teljesnek, hogy csak egyetlen példát említsek, Szenntamásról mindössze 82 áldozatot regisztráltak, holott Pintér József kutatásaiból tudjuk, hogy a tényleges szám ennek legalább a tízszerese.

Temerin vonatkozásában viszont eddigi ismereteinket a felkerült 468 adattal jelentősen bőviti a honlap, annak ellenére, hogy a listára rákerültek olyan áldozatok is, akiknek adatait eddig is ismertük, de nem Temerinnél tartottuk számon. Többségük ugyan a szomszédos Járekon halt meg, de korábban sosem élt Temerinben, valamilyen oknál fogva a hatalom egykori birtokosai mégis itteni lakosként vezették őket a különféle lajstromokban. Mindez azt jelzi, hogy a honlapon szereplő minden egyes adatot további ellenőrzésnek kell majd alávetni. De természetesen találunk eddig ismeretlen temerini áldozatokat is.

A szerkesztők felhasználták Mészáros Sándor Holttá Nyilvánítva c. 1995-ben megjelent könyvének és Ádám István – Csorba Béla – Matuska Márton – Ternovácz István A temerini razzia c. viktimológiai monográfiájának adatait is, bár azok átírásakor több hibát vétettek, s majd erre is figyelmeztetni kell a honlap összeállítóit.

Újdonság, hogy először kapunk információkat azokról a szőregi magyarokról – összesen 30-an voltak (!) – akik a partizánterror áldozataivá váltak, és akiknek kilétét mindeddig teljes homály fedte, sorsuk Temerinben vagy nem volt ismert, vagy az idők során feledésbe merült.

A szerkesztők arról is gondoskodtak, hogy bárki, aki használható információkkal rendelkezik, adatait eljuttathassa a bizottsághoz. A téma iránt érdeklődők további ismereteket szerezhetnek, vagy ismereteiket megoszthatják a kutatókkal, ha rákattintanak a www. otvorenaknjiga honlapra.

© keskenyut.hu 2012-04-27