Ez a kinyomtatott oldal a keskenyut.hu honlapjáról
(www.keskenyut.hu) származik.


A vajdasági magyarság helyzete a szerbiai kárpótlási törvény tükrében

Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága Németh Zsolt külügyi államtitkárt hallgatta meg
2011. október 11. (Kossuth Rádió Határok nélkül)

Hidegzuhanyként érte a kormányt a szerb vagyon-visszaszármaztatási törvény - jelentette be az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottsága (NÖB) mai ülésén Németh Zsolt külügyi államtitkár. Az október 6-án hatályba lépett törvény kizár a kárpótlásra jogosultak köréből mindenkit, aki a második világháború idején „megszálló csapatokban” szolgált, vagy ilyen személy leszármazottja. Ez a gyakorlatban kollektív bűnösséggel sújtja a magyar, német, valamint bolgár kisebbséget. Tadić elnök kijelentette, hogy a szerb parlamentben nem tud érvényt szerezni egy olyan törvénymódosításnak, amely „egyenlőségjelet tesz fasiszták és antifasiszták közé”.

A komplett vajdasági magyarság fasisztának minősítetésével Szerbia feltépte azt a sebet, amelyet az elmúlt másfél évben Magyarország megpróbált déli szomszédjával közösen begyógyítani - jelentette ki Németh Zsolt. A külügyi államtitkár szerint ezzel a lépésével Szerbia megakadályozza egy közösen vágyott „megbékélési modell” megvalósítását, és ameddig a jogszabályt nem hárítják el az útból, a magyar kormány „nem tud továbbmenni ezen az úton”. Semmilyen formában nem hagyjuk magára a vajdasági magyarokat és a Vajdasági Magyar Szövetséget - szögezte le az államtitkár, aki a törvény kapcsán több nemzetközi jog megsértésére hívta fel a figyelmet, amelyek kizárják az egyéni ítélet nélküli felelősség-megállapítást.
A magyar kormány egyelőre nem döntött, hogy a decemberben sorra kerülő Európai Tanácson - ahol a kormányfők Szerbia tagjelöltté válásáról döntenek majd - milyen álláspontot fog képviselni. „Érdekeltek vagyunk abban, hogy a bővítési folyamat dinamikusan előrehaladjon, és nagyon szeretnénk, ha Szerbia decemberig lehetővé tenné a törvény módosításával, hogy támogatni tudjuk a tagjelölti státusz megszerzésében” - jelentette ki az államtitkár, hozzátéve, hogy „Magyarország a vétó eszközéről sem tud lemondani, hogy nemzetközi érdekét érvényesítse”.
Németh Zsolt a Temerinben kiújult etnikai incidenseket is a kárpótlási törvény számlájára írja, és arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy segítsenek az össznemzeti probléma megoldásában.

© keskenyut.hu 2011-10-13