Ez a kinyomtatott oldal a keskenyut.hu honlapjáról
(www.keskenyut.hu) származik.


Gyűlölet nélkül a kaboli 44-ről Horváth M. Orbán könyvbemutatója Temerinben

2011. július 17. VajdaságMa


A kaboli (kovilyi) születésű Horváth M. Orbán: Eltévedt hősök téves csatatéren c. könyvének első vajdasági bemutatója szombat este Temerinben zajlott.

A szerzőt, mint az 1944-es kaboli magyarirtás kutatóját, aki a közelmúltig ismeretlen volt a közvélemény számára, kizárólag az igazságkeresés vezérelte. Azt szerette volna megtudni - és erről a Sajkás-vidéki faluban, valamint a levéltárakban végzett kutatásai során meg is bizonyosodott -, hogy édesapja, aki 1942-ben a falu bírójaként kezességet vállalt azért, hogy a többségi szerb lakosság Kabolban nem tanúsít ellenséges magatartást a magyar karhatalommal szemben, és így saját élete kockáztatása árán megvédte őket a kivégzésektől, valóban ártatlan volt-e? A válasz mára számára, és mint arról a könyv ismertetése során beszélt, a mai kort megélt kaboli szerbek számára is egyértelmű, édesapját bűntelenül végezték ki. Az OZNA-tól, még a helybéli szerbek tömegei sem tudták megvédeni az egykori falubírót, Horváth Mihályt.
Horváth M. Orbánnak, aki mindössze három éves volt, amikor édesapját kivégezték, később szerb iskolába járt, szerb környezetben nevelkedett és ma is szerb tengerben él, minden esélye megvolt arra, hogy asszimilálódjon, mégsem veszett el a magyarság számára. Az ő példa értékű vállalása, a gyökerekhez való ragaszkodása, amely elvezetett a tényfeltárásig, valójában sokkal több magánál a tényfeltárásnál. Hiszen a tény, hogy egy olyan ember, aki a sors hányattatása folytán a szerb nyelvet jobban beszéli az anyanyelvénél, s emiatt e történetet is eredetileg szerb nyelven írja meg, sosem nem mondott le édesapjáról, nemzeti hovatartozásáról és a szüleitől örökölt keresztényi alázatról. Elszántan, szemernyi gyűlölet nélkül felvállalta, hogy végigmegy az igazságkeresés útján és leteszi a magyarok és a szerbek asztalára az 1944-45-ös történésekről szóló igazságot. Végigcsinálta. Alapos munkát végzett. Könyve egy időben jelent meg magyar és szerb nyelven. A szerző nagyon várja könyvének szeptemberben esedékes kaboli bemutatását. Nagyon várja, hogy az egykori falubíró félárván felnőtt fiaként, ismét szemébe nézhessen az ottaniaknak, és hogy Kabol főterén a II. világháborúban elesettek névsora mellé odakerülhessen az 1944-45-ben legyilkolt magyar áldozatok neve is.
A könyvbemutatón Matuska Márton publicista, aki szaktanácsadóként segítette a könyv szerzőjét, és Csorba Béla író, a kiadvány egyik recenzense folyatott izgalmas, emberi beszélgetést a vendéggel.

© keskenyut.hu 2011-07-24