Ez a kinyomtatott oldal a keskenyut.hu honlapjáról
(www.keskenyut.hu) származik.


Huda Jama titka

Megrázta a szlovéneket a tömegsír felfedezése

A szlovén és horvát állami vezetés részvételével a maribori emléktemetőben közös emlékhelyre helyezték csütörtökön a titóista partizánok által több mint hetven éve lemészárolt, a Huda Jama-i tömegsírból exhumált civilek maradványait – közölte a szlovén közszolgálati rádió.

Borut Pahor szlovén államfő az emléktemetőben mondott beszédében úgy fogalmazott: „Racionális emberi és állami kötelességünk, hogy civilizáltan eltemessük a háború áldozatait. Ezzel nem a múltunkat, hanem a jövőnket változtatjuk meg.”

Nyolcszázezer eurót különítettek el

A 778 áldozat közül 100 horvát nemzetiségű volt. A temetésen és megemlékezésen Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő, Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök, Bozo Petrov horvát házelnök, továbbá a zágrábi kormány több tagja is részt vett.

A szlovén kormány nemrég 800 ezer eurót különített el arra, hogy a közel 3000 áldozatot – akiket a partizánok a második világháború befejezése után néhány hét leforgása alatt végeztek ki – exhumálják és áthelyezzék egy közös emlékhelyre.

Feltételezték a létezését, de megrázta őket

A Celje melletti Huda Jama település elhagyott bányájában 2009-ben bukkantak rá 432 mumifikálódott holtestre. Történészek szerint a szomszédos barlangokban további 2200-2500 áldozat lehet még. Az áldozatokat – akik között nők és gyerekek is voltak – teherautókkal vitték a bányába, ahol kivégezték őket.

A vesztőhely felfedezése megrázta a szlovén társadalmat, annak ellenére hogy az országban sokan feltételezték a létezését. A Huda Jama-i mészárlás miatt soha senki ellen nem indítottak eljárást Szlovéniában, még az ország 1991-es függetlenné válása után sem.

A partizánok 1945 májusában az ausztriai Bleiburg közelében, a szlovéniai Kocevski Rog mellett és a maribori úton alig néhány nap alatt tízezreket végeztek ki, közvetlenül a második világháború befejezése utáni legnagyobb tömegmészárlást hajtva végre ezzel Európában.

© keskenyut.hu 2016-10-28