Ez a kinyomtatott oldal a keskenyut.hu honlapjáról
(www.keskenyut.hu) származik.


Emlékművet állítanak Újvidéken az 1944/45-ös ártatlan áldozatok tiszteletére???

Újvidéken a kultúráért felelős városi bizottság a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) városi bizottságának indítványozására ma úgy döntött, hogy emlékművet állít a városban az 1944/45-ös ártatlan áldozatok tiszteletére.

A kezdeményezés szerint az emlékmű helye a Liman 4 városrészben, pontosabban az 1300 káplár utca és az Ivo Andrić utca sarkán lenne, az emléktáblán pedig csak annyi állna, hogy „Az 1944/45-ös ártatlan áldozatoknak‟ szerbül, magyarul, németül és még valamely nyelven, amely hivatalos használatban van Vajdaságban.

Kiss Gyula, a kultúráért felelős városi bizottság elnöke és a VMSZ tagja a 021.rs-nek elmondta, hogy a szöveg, illetve az emlékmű kinézetéről és pontos helyéről később születik csak döntés, hiszen annak felállításába előbb több városi intézménynek is bele kell egyeznie.

Kiss hozzátette: az illetékes bizottság megállapította, hogy voltak ártatlan áldozatok, amikor a Jugoszláv Népfelszabadító Hadsereg október 23-án felszabadította Újvidéket a fasiszták uralma alól, az emlékmű felirata pedig világosan rámutat arra, hogy kizárólag az ártatlan áldozatokról akarnak megemlékezni nemzeti, vallási vagy politikai hovatartozástól függetlenül.

Újvidék 1944-es felszabadításának körülményeit a mai napig nem tisztázták teljes mértékben. Egyes hírek szerint tömegesen kivégzésekre került sor, de ezt nem tudták konkrét bizonyítékokkal alátámasztani.

© keskenyut.hu 2016-08-30