Ez a kinyomtatott oldal a keskenyut.hu honlapjáról
(www.keskenyut.hu) származik.


"Akikért nem szólt a harang" Szentmise az 1944-45-ös délvidéki események 71. évfordulóján

„Akikért nem szólt a harang”

Megemlékezés az 1944-45-ös délvidéki magyarirtás 71. évfordulója alkalmából

2015. november 29-én a szentmisével egybekötött megemlékezésre Délvidékről érkező 300 zarándokot Gulyás Gergely az országgyűlés alelnöke fogadta az Országház felsőházi termében. A parlamenti sétát követően az Alma Máter étteremben meleg ebéddel várták a kora hajnalban útra kelt megemlékezőket.  A zsúfolásig megtelt budapesti Szent István bazilikában Zélity Mihály bezdáni plébános misézett, főtisztelendő dr. Juhász Gábor concelebrálásával. A Szent György lovagrend és a Koronaőrség is képviseltette magát a szertartáson.  A József Attila Színház ünnepélyes előadása előtt Schmittné Makray Katalin asszony és Nemcsák Károly a színház igazgatója köszöntötte a rendezvény résztvevőit. Cseresnyésné Kiss Magdolna a Keskenyúton Alapítvány kuratóriumi elnöke, az egész napos rendezvény házigazdája ismertette a 2015 évi Keskenyúton emlékéremmel díjazottak névsorát.

Cirkl Rudolf zombori helytörténeti kutató, Molnár Tibor zentai levéltáros, Paróci Mária és Boldizsár a verbászi tömegsír gondozói, Pintér József helytörténeti kutató és a Szabadi Károly plébános vezette verbászi egyházközösség tagjai, a délvidéki magyarságot ért tragikus atrocitásokat feltáró, a történelmi adósság rendezését és az emlékezést támogató bátor, önzetlen tevékenységük elismeréseként kapták a díjat. Az ünnepélyes díjátadásra  2015. december 8-án 12 órakor, a verbászi templom búcsú keretében kerül sor. A díjakat átadja Schmittné Makray Katalin asszony.

A 14. alkalommal megrendezésre kerülő megemlékezés fővédnöke Kövér László az Országgyűlés elnöke. A rendezvény Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterének támogatásával valósult meg.

MAGYAR SZÓ

A fotókat Dormán László készítette.

© keskenyut.hu 2015-11-19