Ez a kinyomtatott oldal a keskenyut.hu honlapjáról
(www.keskenyut.hu) származik.


Lehet-e békesség a vérengzés után?


Charta XXI Egyesület vendége Kocsis Károly és Hornyák Árpád


Helyszín: Párbeszéd Háza (1085 Budapest Horánszky utca 20)
Időpont: 2015. november 11-én, délután 6 óra.

 

"Történelmi számvetés és elszámolás szükséges ahhoz, hogy a szomszédos, évszázadokon keresztül együtt élő nemzetek között megszűnjön a kölcsönös bizalmatlanság. Az európai nemzetek között előbb a kontinens nyugati felén (francia–német), majd a peremterületeken, északon (finn–svéd) és délen (osztrák–olasz) jórészt már a múlt század harmadik harmadában lezajlottak ezek a megbékélési folyamatok. Az új évezred elejére elérkezett az idő, hogy a mi régiónkban is lejátszódjék ugyanez.

A politika szeret túlterjeszkedni a határain. Különösen a történelem van kitéve ennek a veszélynek. Annak érdekében, hogy ne a jelen befolyásolja a múltat, hanem a múlt tényeire építsük a jövőt, adott esetben két nemzet közös múltjára a közös jövőt, harag és elfogultság nélkül kell szembenézni azzal, hogy mi történt. Szembenézésről van szó, mert egyetlen nemzet sincs, amelynek múltjában nem történtek hibák, olykor akár bűnök is.

A feladat elvégzésben oroszlánrész jut a független szakmai tudományos szervezeteknek. E felismerés jegyében a Magyar Köztársaság és a Szerb Köztársaság államfőinek 2009. novemberi találkozóján született megállapodás nyomán alakult meg a Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság. Vendégeink a magyar tagozat vezetői: Dr. Kocsis Károly akadémikus, igazgató, MTA CSFK Földrajztudományi Intézet, valamint Dr. Hornyák Árpád PhD, habil. dr., egyetemi docens, Pécsi Tudományegyetem BTK Modernkori Történeti Tanszék. Előadásuk címe: A Magyar-Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság szerepe és jelentősége a magyar-szerb megbékélésben.


Barátsággal köszönt a Charta XXI Egyesület elnökség nevében: 
Surján László"

© keskenyut.hu 2015-11-03