Ez a kinyomtatott oldal a keskenyut.hu honlapjáról
(www.keskenyut.hu) származik.


Bemutattak három, az 1944–45-ös délvidéki tragédiáról szóló könyvet

a Szabadkai Magyar Főkonzulátuson

Három új kiadványt mutattak be ma délután a Délvidéki Magyar Golgotáról Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának dísztermében. A beszélgetésen – amelyet Ternovácz István vezetett – részt vett Rencsényi Hajnal Elvira, dr. Bogner István, Mojzes Antal, valamint dr. Babity János főkonzul is.
A főkonzul köszöntőjében kiemelte, hogy Magyarország kormánya az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett a szerb-magyar kapcsolat helyreállítására. Mint elmondta, ez a kapcsolat eljutott odáig, hogy a két köztársasági elnök Csúrogon közös főhajtás keretében megemlékezett az 1944-es vérengzés áldozatairól. „Mára elmondhatjuk, hogy a magyar-szerb kapcsolatok olyan jó szintre emelkedtek, amelyekre hosszú éveken keresztül nem volt példa.” A kiadványok kapcsán hangsúlyozta, hogy nagyon fontos, hogy méltó emléket kapjanak az 1944-45-ös tragédia áldozatai, emlékük ne tűnjön el nyomtalanul, és hogy tudomást szerezzen a világ arról, ami velük történt. Ennek eléréséhez pedig rendkívül jelentős az a kutatómunka, amelyet a meghívott szerzők végeznek.
A rendezvényen elsőként Mojzes Antal Tömegsírból emléktemető címmel kiadott könyvét mutatták be, amely korábbi művei esszenciájának tekinthető, a saját véleményével gazdagítva. Mojzes maga is átélte a tragédiát, elmondása szerint még emlékszik a fegyverropogásokra. Új kiadványában saját emlékei mellett 252 ártatlan bajmoki, főként magyar, de német és horvát áldozatról is ír.
Rencsényi Hajnal Elvira Ártatlanok igazsága címen megjelent legújabb kiadványa kapcsán elmondta, hogy az eddig kiadott két kötetéhez 57, az áldozatok közvetlen hozzátartozóival készített interjút. Kiemelte, hogy a megkérdezettek közül senki sem utasította vissza a válaszadást. Véleménye szerint ez arra utal, hogy az emberek kezdenek megnyílni, így a kutatáshoz a legmegbízhatóbb és leghitelesebb forrásokból juthatnak adatokhoz, hiszen az adatközlők saját bőrükön tapasztalták a kegyetlenséget és a gyászt. Mint elmondta, minden magyar érintett ebben a témában, ez mindannyiunk ügye.
Memento 70 címmel mutatták be dr. Bogner István írását. Bogner arról beszélt, hogy az igazi rehabilitáció az, amikor méltón emlékeznek az ártatlan áldozatokra, és nem az papír, amelyet a szerb hatóságok állítanak ki.
Az eseményen részt vett még Cseresnyésné Kiss Magdolna, a budapesti székhelyű Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944–45 Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki rendezvényt, azaz a fentebb említett kiadványok bemutatását kezdeményezte. Mint elmondta, eddig 13 könyvet adtak ki, és még rengeteg tervük és feladatuk van a jövőben: legégetőbb probléma a tömegsírok jelöletlensége és a körülöttük uralkodó áldatlan állapotok, ezt próbálják mielőbb rendbe hozni.
Huszka Lilla

© keskenyut.hu 2015-02-04