Ez a kinyomtatott oldal a keskenyut.hu honlapjáról
(www.keskenyut.hu) származik.


VMDP: Jövőre emléktábla örökíti meg az 1944-45-ös áldozatok névsorát

Régi adósságot szeretnének törleszteni jövőre Óbecsén az 1944–45-ös ártatlan magyar áldozatokra emlékezve: a Magyar Ifjúsági Akció Polgári Egyesület és a Hazahúzó Polgári Kör kezdeményezésére a Vajdasági Magyar Demokrata Párt támogatásával a tragikus események hetvenedik évfordulóján emléktáblán örökítenék meg a kivégzettek névsorát – jelentette be tegnap Kiss Igor, a VMDP óbecsei körzeti szervezetének az elnöke, és arra kérte a civil szervezetek, valamint a többi párt képviselőit is, hogy álljanak a kezdeményezés mögé.
Kiss elmondása szerint jelenleg mintegy hetven áldozat neve ismert, ezért részletes kutatásokra és a lakosság közreműködésére is szükség lesz ahhoz, hogy minél teljesebb legyen a névsor. A névtábla a becslések szerint mintegy 500 ezer dinárba fog kerülni, amit elsősorban pályázati forrásokból fognak biztosítani, számítanak azonban az egyházak, a civil szervezetek és a polgárok anyagi hozzájárulására is.
Friss László, a községi tanács vidékfejlesztéssel és környezetvédelemmel megbízott VMDP-s tagja a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy pártja ugyan a legkisebb koalíciós partner a helyi hatalomban, de aktívan kiveszik részüket a közügyekből, és igyekeznek nagy hangsúlyt fektetni a civil szervezetekkel való együttműködésre, a lakossággal való közvetlen kapcsolattartásra és az ellenzékkel történő korrekt együttműködésre is.
Varnyú Ilona a sajtótájékoztatón ismertette egy kiemelkedő jelentőségű kultúrtörténeti esemény programját is, amelynek keretében Óbecse a polgárosodás útján – Bečej na putu ka građanskom društvu címmel egy kétnyelvű, az önkormányzat által támogatott tanulmánykötetet mutatnak be Óbecsén. A könyv szerzői elsősorban azt vizsgálták, hogy mitől lesz városi egy település, és mi teszi lakóit öntudatos, saját sorsukat alakítani képes polgárokká. A tanulmányok által felölelt súlyponti időszak 1850–1950, a kutatott társadalmi réteg pedig a kis- és nagypolgárság, valamint az Óbecsén igen jelentős parasztpolgárság. Az SZTE-BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék által koordinált kutatásban több magyarországi és vajdasági szakember és hallgató vett részt.
A programok csütörtökön 19 órakor a Városi Múzeumban kezdődnek, ahol korabeli fotókat, a századfordulóra jellemző lakberendezési és használati tárgyakat, festményeket állítanak ki. Pénteken az Óbecsei Népkönyvtárban a századforduló olvasási és utazási szokásait tárja a közönség elé a 17 órakor megnyíló kiállítás, majd szombaton 16 órakor a városháza dísztermében sor kerül a könyv bemutatójára is.

Fehér Rózsa

© keskenyut.hu 2015-02-01